Rozpal to, šéfe!: Hot dog nebo pastrami? A co takhle košíčky přímo z grilu
Další díl skvělého šéfa je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 15. června ve 22.55 na Primě. Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Tentokrát se Zdeněk rozhodne pro neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování nabídne i vám. Šéf v tomto dílu proběhne světovou gastronomii a od Ameriky se snadno a rychle přesune do Rumunska, aby skončil v Itálii. Gurmánská grilovací exkurze právě začíná!
Nejprve Zdeněk Pohlreich vysvětlí, jak správně chystat hot dog a také to, že i v podstatě obyčejné jídlo stačí jen několika detaily vystřelit do stratosféry chutí. Jak prohlásí: „Hot dog je v zásadě blbost, ale potěší.“
Následně se vrhne na přípravu pastrami se salátem z řepy. Jak tvrdí kuchař: „Pastrami je sice práce na pět dní, ale je to obrovský kus masa, který se hodí vždy. Navíc stojí za to, takže jen doporučuju tu práci si dát, výsledek je totiž famózní.“
V neposlední řadě se Zdeněk vrhne na přípravu rolády z kuřecího masa, plněnou bazalkou a pancettou. „Dejte si ovšem bacha na to, že pancetta je sama o sobě hodně slaná, tak to nepřežeňte s dosolením,“ varuje šéf všechny amatérské kuchtíky během přípravy lahodné delikatesy. A tip pro vás? „Kuřecí maso se musí lesknout, jakmile je matné, je suché a jako takové už nedobré.“
Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát to budou košíčky z listového těsta s malinami a žloutkovým krémem. Ovšem zahuštěným škrobem, nikoli moukou. Což je tradiční postup. Jak ale promptně Zdeněk vysvětlí: „Od té doby, co je mouka sprosté slovo, dáváme do krému škrob.“ A pobaví se s Ivetou i na téma, jak u rendlíku hlídat rohy, aby se v nich krém nepřipálil. Jaký bude výsledek? Uvidíte už v úterý.
Dnešní recepty:
Kuřecí roláda s cuketovým salátem
vykostěné kuře, pepř, sůl
pancetta, bazalka
cuketa, cherry rajčata
bazalka, zelený pepř celý
olivový olej, citron
smetana, máslo
Vykostěné kuře rozložte, opepřete a mírně osolte. Po celém povrchu rozložte plátky pancetty a posypejte ji velkým množstvím čerstvých bazalkových listů. Maso pevně zarolujte a opepřete i osolte také zvenčí. Na závěr roládu celou ještě zabalte do pancetty a svažte provázkem. Dejte roládu do grilu rozpáleného na 180 °C, ideálně nad misku s vodou, kam bude stékat šťáva. Zhruba za 40 až 50 minut bude roláda hotová.
Mezitím si připravte salát. Z malé mladé cukety odstraňte jádřinec a nakrájejte ji nadrobno. K cuketě přidejte nakrájená cherry rajčátka a čerstvou bazalku. Ochuťte solí a drceným zeleným pepřem. Zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou a promíchejte. Ke šťávě z rolády přilijte trochu smetany a nechte v ní rozpustit kousek másla. Na závěr zakápněte omáčku trochou citronové šťávy. Nakrájejte roládu na plátky, přelijte omáčkou a podávejte se salátem.
Košíčky z listového těsta s malinami
500g listového těsta
1/2ks vanilkového lusku
120g plnotučného mléka
60g žloutků
45g cukru krupice
20g kukuřičného škrobu
15g másla
Vanilkový lusk rozřízněte podélně nožem, vyškrabejte z něj semínka a i s celým luskem je vložte do hrnce s mlékem. Zahřejte. V míse spojte žloutky, cukr a škrob. Pak přilijte horké vanilkové mléko, ze kterého jste vyndali lusk. Promíchejte v míse, přelijte do rendlíku a vraťte ještě na plotnu. Přiveďte krém k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Přidejte máslo a nechte krém vychladnout.
Větší formičky na košíčky vyložte listovým těstem a těsto zatižte menšími formičkami. Pečte v troubě nebo grilu rozehřátém na 180 °C zhruba půl hodiny. Vychladlé košíčky vyndejte z formiček a naplňte je vanilkovým krémem. Ozdobte čerstvými malinami a můžete podávat.