Rozpal to, šéfe!: Tandem Pohlreich Fabešová předvede opět skvělý výkon
Další díl skvělého šéfa je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 11. května ve 22.55 na Primě. Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Tentokrát se Zdeněk rozhodne pro neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování nabídne i vám.
Jako předkrm, drobnost k sezobnutí někde v přírodě, si můžete spolu s šéfem připravit kalamáry s chilli, česnekem a olivovým olejem. Mějte na paměti radu mistra: „Kalamáry a pepř, to jde vždy dobře dohromady. Navíc je to kombinace, která funguje, tak nevymýšlejte žádné hovadiny.“
Hned poté se naučíme připravovat uzená grilovaná žebírka se salátem Coleslaw. A to by nebyl Zdeněk Pohlreich, aby do tradičního receptu nepřidal něco nového. Měli jste už Coleslaw z červeného zelí? A jak moc se mají žebírka po grilování rozpadat? To je, oč tu běží – a vy se to můžete mistrovsky naučit.
Pokud si chcete pochutnat na street food, vyzkoušejte hovězí saté. Jen tak, rychlovku s dipem z burákového másla. Přesně takovou dobrotu, jakou si pamatujete ze svých cest do jihovýchodní Asie. Už pro ni nebudete muset létat daleko, vše potřebné máte v kuchyni.
Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát to bude mandlový krém v listovém těstě. Šéf bude hlavním topičem i morální podporou. Jak podotkne směrem k Ivetě: „Sama by sis netroufla se do toho pustit, to jen když jsem tady já.“ Za odměnu dostane za úkol vystřihnout kruh z pečicího papíru, což oglosuje následovně: „Mám dvě třídy, a obě druhé, takže v geometrii jsem vždy vynikal.“ Jak se mu podaří poprat se se svěřeným úkolem, zjistíte už brzo. Navíc se báječně pobavíte a odnesete si spoustu cenných tipů. Pro případ, že byste se chystali rozpálit gril.
Vepřová žebra se salátem Coleslaw
vepřová žebra
sůl
pepř
sladká chilli omáčka
limety
sójová omáčka
česnek
zázvor
červené zelí
mrkev
sůl
ocet
cukr
majonéza
Vezměte vepřová žebra a stáhněte z nich spodní blánu, aby maso lépe vstřebalo marinádu. Na tu budete potřebovat menší množství sladké chilli omáčky. Nastrouhejte do ní kůru z třech limetek, přilijte vymačkanou šťávu a sójovou omáčku. Dochuťte ještě třemi stroužky nadrobno nakrájeného česneku a zhruba centimetrem až dvěma čerstvého zázvoru. Marinádu dostatečně osolte, opepřete a rozmixujte ji tyčovým mixérem.
Žebra důkladně potřete marinádou a dejte na gril. Na 160 °C je nechte zhruba hodinu zároveň udit a grilovat. Mezitím si připravte salát Coleslaw. Červené zelí nakrájejte na nudličky, mrkev nastrouhejte nahrubo. Salát osolte, dochuťte octem, cukrem a přidejte pár lžiček majonézy. Zamíchejte a podávejte s nakrájenými žebry.
Mandlový krém v listovém těstě
50 g másla (pokojové teploty)
50 g cukru krupice
50 g mandlové mouky
50 g vajec (pokojové teploty) + na potření
30 g žloutkového krému (pudinku)
15 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
5 g karibského rumu
500 g listového těsta
Cukrový sirup
50 g cukru
50 g vody
5 g rum
Nejprve si připravte mandlový krém. Máslo, cukr a mandlovou mouku vyšlehejte míse, na závěr přidejte vejce. Ve žloutkovém krému rozmíchejte smetanu a rum. Z listového těsta vykrojte pomocí formy dva kruhy. Na jeden kruh navrstvěte všechen mandlový krém a na něj pak vrstvu žloutkového krému. Potřete žloutkový krém vyšlehaným vejcem a vše přiklopte druhým kruhem z listového těsta. Okraje těst spojte pomocí prstů a otočte koláč hladkou plochou navrch. Tu opět potřete vejcem a ozdobně ji nařežte. Pekáč vyložte pečícím papírem, položte na něj listové těsto s krémy a pečte 30 minut na 170 °C. Těsně před koncem potřete koláč cukrovým rozvarem, který si připravíte z cukru, vody a rumu. Nechte na grilu nebo v troubě ještě zlehka zapéct a můžete ochutnávat.