Rozpal to šéfe!: Tortilla s panenkou a zeleninou, uzené kuře se salátem, clafoutis
Další díl skvělého šéfa je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 1. června ve 22.55 na Primě. Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Tentokrát se Zdeněk rozhodne pro neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování nabídne i vám.
Nejprve se dozvíme zajímavý tip: „I s malým grilem se dá dělat velikánské divadlo,“ prohlásí šéf a vrhne se na přípravu tortilly z panenky se zeleninou a zakysanou smetanou. Nakonec ovšem zapečenou s čedarem, který by na ni Mexičan rozhodně nedal.
Následně připraví uzené kuře se zeleninovým salátem a domácí hořčicovou majonézou. Sbíhat sliny se budou nejen štábu, ale také Zdeňkovu psovi, který bude postaven do role hlavního ochutnávače. Jak správně kuře vykostit a vyudit? Zdeněk tvrdí, že gril chyby snese, ovšem kuchař má k přípravě jídla vždy přistupovat tak, jako by tvořil něco nezapomenutelného. Že jen tak se nakonec podaří skvělá variace pro talíř a ústa.
Což takhle dát si steak? To je, oč běží v tomto díle, a Zdeněk jej připraví ze stařeného masa. Jak tvrdí, takto připravené maso snese pepř a sůl – a je dokonalé. Stačí k němu jen něco málo grilované papriky a je hotovo. Aneb důkaz toho, že na surovinách záleží. Vsuvkou pro milovníky piva bude rozhovor s výčepní. A také zjištění, že pivo se netočí, ale čepuje! Pozor na to, až si budete příště objednávat.
Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát to bude clafoutis s třešněmi, tedy francouzská příbuzná české bublaniny. Jaký bude výsledek? Uvidíte už v úterý.
Bavte se, inspirujte, grilujte. Vše se vám bude hodit, pokud se s ohledem na roční sezonu rozhodnete rozpálit gril.
Tortilla s vepřovou panenkou
vepřová panenka
sůl, pepř, olej
žlutá paprika, červená paprika
červená cibule, bílá cibule
jarní cibulka
sušený medvědí česnek
chilli paprička
čerstvý koriandr
zakysaná smetana
sýr cheddar
Maso řádně osolte a opepřete. Dejte ho na rozpálený gril, a než se ze všech stran opeče, připravte si teplou zeleninu. Na oleji začněte restovat obě cibule nakrájené na proužky. Přidejte větší kousky paprik a jarní cibulku. Ochuťte solí, pepřem a sušeným medvědím česnekem. Nasekejte k zelenině jednu chilli papričku a pak do ní vmíchejte zakysanou smetanu a čerstvý koriandr.
Panenku můžete v průběhu opékání ještě rozříznout, otevřít a dát znovu na gril, aby byla rychleji hotová. Před dopečením ji pokapejte olivovým olejem. Pak nakrájejte maso na kousky a přidejte ho k zelenině. Tortillu dejte změknout na gril, naplňte ji připravenou teplou směsí a pečlivě zabalte. Navrch položte plátky cheddaru a dejte tortillu ještě na chvíli na gril. Jakmile sýr povolí, můžete podávat.
Třešňové clafoutis (bublanina)
100 g vajec
100 g cukru krupice
špetka soli
100 g mandlové mouky
30 g hladké mouky
300 g créme fraiche
500 g celých třešní bez pecek
moučkový cukr na posypání
máslo na vymazání formy
třtinový cukr na vysypání formy
Formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte třtinovým cukrem. Mandlovou mouku smíchejte s cukrem a přidejte dvě vejce. Přidejte hladkou mouku a créme fraiche. Řádně promíchejte a těsto vlijte do vysypané formy. Poklaďte třešněmi a vložte do trouby nebo grilu předehřátého na 170 °C. Pečte zhruba 25 minut. Po upečení pocukrujte. Jíst můžete přímo lžičkou z formy.