Ryzlink rýnský slaví svůj svátek
Možná se poprvé dozvídáte, že také Ryzlink rýnský má svůj svátek. Mezinárodní den Ryzlinku připadá na 13. března (a to už od roku 1435!), ale vzhledem k jeho oblíbenosti se většinou jeho den slaví po celý březen. Tato odrůda se může pochlubit svou univerzálností a současně v sobě perfektně odráží osobitost místa původu. Vyznačuje se vyšší kyselinou, což zaručuje jeho lahodnou svěžest po řadu let. Samotný název odrůdy – Ryzlink rýnský – prozrazuje její původ, údolí řeky Rýn.
(podoblast Velkopavlovická, Velké Bílovice, trať Dlouhá hora, 13 %)
„Kromě toho, že je březen měsícem ryzlinku, tento minerální a svěží kousek ze skvělého ročníku 2021 se hodí naprosto dokonale k mladé zelenině. Vyzkoušejte ho k mladé brokolici s jemnou vinnou omáčkou a opečenou slaninou. Právě kyselina ve víně se propojí s navinulou omáčkou. To samé víno použijte ideálně i při vaření,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.
- Ryzlink rýnský, 2019, pozdní sběr, polosuché, Vladimír Tetur
(podoblast Velkopavlovická, Velké Bílovice, trať Široká hora, 12 %)
„Tento starší ryzlink je protiváhou předešlému a v měsíci březnu, který je této odrůdě zaslíbený, byste měli ochutnat i tento typ. Je plný a rozložitý, seriózní a v aroma se objevují nazrálé tóny kandovaných kdoulí s kontroverzním dotykem petroleje, který milovníky vína rozděluje. Doporučujeme oba ryzlinky degustovat vedle sebe – získáte velmi zajímavé srovnání dvou totálně odlišných vín,“ navrhuje národní sommelierka Klára Kollárová.