Sezóna zvěřiny a jehněčího je zde

Podzim je tady a s ním i sezóna jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. A že vám jehněčí nevoní? Chyba! Pokud budete mít kvalitní maso a zvolíte správný způsob přípravy a vhodné ingredience, vykouzlíte lahodný pokrm. Lamart k přípravě chutných jídel nabízí celou řadu nádobí, se kterým bude výsledek podzimního vaření stoprocentní. Litinový pekáč a pekáč s varnou poklicí perfektně poslouží k pečení i dušení.

Zvěřina na talíři

Dostali jste kančí maso a nevíte, co s ním? V první řadě si určitě ověřte, o jaké konkrétní maso jde. Ve většině případů je ideální jej ihned zpracovat, ale když se k vám dostane například kus masa střeleného ten den, kdy jej obdržíte, můžete ho ještě zhruba dva dny nechat uležet ve vhodných podmínkách. A teď už k tomu, co si z masa připravit. Pokud nemáte se zvěřinou žádné zkušenosti, nejjednodušší je připravit si z ní guláš. Základem každého guláše je cibulka nakrájená nadrobno a na sádle či oleji orestovaná dohněda.

K přípravě prvotřídního guláše se hodí kvalitní hrnec Lamart LT1210 řady IRON. Jde o litinový hrnec se speciální vnitřní vrstvou, která umožňuje i vaření s nízkým obsahem tuku a zajistí, že se cibulka nebude přichytávat. Budete ji tak moci pomalu restovat až do tmavě hnědé barvy. Toto restování je důležité proto, abyste docílili silného guláše s výraznou chutí. S hrncem Lamart LT1210 je možné vařit na elektrické plotýnce, plynu, sklokeramické desce i indukci. Můžete jej také vložit do trouby. Je totiž odolný vůči teplotám do 280 °C. Díky své robustnosti a silné litině dosahuje nejlepších možných vlastností tepelné vodivosti a akumulace. Díky velkoformátovým rukojetím se vám bude i dobře držet a manipulace s ním nebude problém.

Tip na závěr! Kvalitní litinové nádobí Lamart vydrží „po generace“, když se o ně budete dobře starat. Po umytí je dobré očištěnou litinu lehce potřít olejem, a „zatáhnout“ tak její povrch. Při takto kvalitní péči ji pak můžete svým dětem odkázat i s hromadou chutných receptů (např. s naším receptem na guláš níže).

Zapomeňte na předsudky

Jehněčí maso je typické svým výrazným aromatem, které mnohé odradí od jeho konzumace. Čím je ovce starší, tím je její maso výraznější. Pokud však zvolíte mladé jehněčí maso a jeho vhodnou úpravu, žádnou výraznou vůni neucítíte, právě naopak budete mít možnost vychutnat si křehké, jemné a šťavnaté maso. Dokonalá je například kombinace jehněčího, česneku, anglické slaniny a špenátu. Pokud máte doma jehněčí plec, doporučujeme si připravit jehněčí roládu. Je vhodné ji péct v pekáči s varnou poklicí, například Lamart HL0803 řady Aroma. Pekáč z vysoce odolného hliníku má objem 8,5 litru, takže se do něj vejde roláda z kilogramu masa či celá husa, což bohatě stačí pro větší rodinu. Díky antiadhezivnímu povrchu se u pekáče Lamart HL0803 nemusíte bát, že by se vám roláda připálila. Zpočátku ji pečte v horkovzdušné troubě zakrytou, poté poklici odkryjte a dopečte. Docílíte tak chutné a křupavé vrstvy na jejím povrchu. V pekáči Lamart HL0803 můžete vařit i na plynovém, elektrickém a sklokeramickém sporáku a po použití ho jednoduše umýt v myčce na nádobí.

You may also like...