Silná dubnová trojice: Víno, bylinky a mladá zelenina
Podle známého přísloví bychom v dubnu měli být ještě za pecí. Nechte se inspirovat národní sommelierkou Klárou Kollárovou víny, která vybrala ze Salonu vín, tedy ze stovky našich nejlepších vín pro letošní rok, k dubnu nejlépe ladící. Nechybí ani tipy na první turistické cesty za vínem.
Silná dubnová trojice: Víno, bylinky a mladá zelenina
Jaká barva se vám vybaví, když se řekne duben? Nejspíše zelená. Všechno zase začíná žít. Parky, louky i lesy se probouzejí v tisíce odstínech zeleně. Jaro je v plném proudu. A aby té zelené nebylo málo, často dominuje v našich pokrmech. Dubnová gastronomie je jakýmsi vzkříšením svěžesti. Setkáváme se křehkou šťavnatou mladou zeleninou v podobě jarní cibulky, křupavých ředkviček, polníčku, špenátu i třeba řeřichy.
Veltlínské zelené 2021, VOC Růžové hory, suché, Vinařství U Kapličky s.r.o.
„K čerstvým jarním pokrmům se skvěle hodí lehčí a svěží vína typu Veltlínského zeleného, které je kořenité, středně plné, s příjemnou harmonickou kyselinou. Vyzkoušejte například víno z nového VOC Růžové hory, které označuje místo původu hroznů na obce Rakvice, Přítluky a Zaječí,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.
Veltlínské zelené 2021, VOC Znovín, suché, Znovín Znojmo, a.s.
„Lehké pokrmy ze sezónních jarních surovin perfektně doplní vína typu Veltlínského zeleného. Ty z oblasti Znojma známe již dlouho, jedná se totiž o nejstarší VOC – víno originální certifikace v České republice. Víno je výrazné, expresivní a voňavé, v chuti milé a přívětivé. Prototyp VOC jak má být,“ popisuje národní sommelierka Klára Kollárová.
Sauvignon 2021, suché, pozdní sběr, Vincúr
„Výrazně suchý Sauvignon z malého mutěnického vinařství, které obhospodařuje jen 2 hektary vinic, nabízí atraktivní aroma s tóny mučenky, listů černého rybízu, angreštu a herbálního nádechu. Chuť je šťavnatá, plná, s dlouhou perzistencí. Víno je díky výrazné suchosti zajímavé i gastronomicky. Vhodně doplní čerstvou zeleninu, listové saláty s kuřecím nebo krůtím masem,“ radí národní sommelierka Klára Kollárová.
Jarní turistické výpravy za vínem na Moravu
Víte, kolik máme u nás vinařských podoblastí? Celkem šest. Čtyři se rozprostírají na Moravě (Mikulovská, Slovácká, Velkopavlovická a Znojemská) a dvě v Čechách (Litoměřická a Mělnická). O tom, že vinařské kraje jsou malebné, není pochyb. V některých vinařstvích se můžete projít přímo mezi vinohrady, případně se pokochat jejich bezprostředním okolím, které je prošpikované turistickými stezkami. A samozřejmě nesmíme zapomenout na pohostinnost místních vinařů, kteří mají sklepy plné darů svých vinic.