SOCR ČR: Další tvrdý zásah pro gastronomii a kulturu
Dnešní rozhodnutí vlády ČR v souvislosti se zamezením šíření koronaviru Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) chápe, na druhou stranu ale upozorňuje na další negativní dopady do sektoru gastronomie a kultury. Navíc se v těchto případech jedná o statisticky méně riziková ohniska šíření koronavirového onemocnění.
- Vláda ČR omezila podnikání v oblastech, které jsou z pohledu šíření nákazy statisticky méně rizikové
- Kabinet se nedokázal za sedm měsíců od začátku epidemie připravit na možné scénáře vývoje; podnikatelé jsou opět vystaveni nečekaným opatřením
Opatření jsou připravena bez náležitých ekonomických kompenzací, bez nichž se ve většině restaurací či v kulturních zařízeních prohloubí existenční problémy. Celkem sedm měsíců omezování provozu, bez možnosti plánování, je pro tyto oblasti v mnoha případech likvidační.
„Vyzývám vládu ČR, aby vysvětlila, proč omezuje fungování restauračních a kulturních zařízení, když jde v obou případech o méně rizikové oblasti z pohledu šíření koronaviru. Zaráží mě, že za více než sedm měsíců od začátku epidemie, která otřásla českou společností i ekonomikou, se vracíme k překotnému rozhodování téměř z hodiny na hodinu,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR, a dodal: „Česká společnost potřebuje bojovat s nemocí, zpomalovat její šíření, ale na základě faktů. Aktuálně mně připadne, že jsme opět svědky poněkud nekoncepčního plánování.“