Sommelier radí, jak správně otevřít šumivé víno
Šumivé víno je přítomno na většině oslav a nesmí chybět ani na té poslední tohoto roku. Když ale přijde na otevírání lahve, není nouze o nejisté pohyby, komické situace, a někdy dokonce nebezpečí úrazu. Až doteď. Přinášíme vám pár rad a triků, abyste se při otevírání lahve bublinek už nikdy necítili nejistě a stali se vítaným hostem každé akce.
Přichází ten slavnostní okamžik, na který jste se těšili. Vytahujete lahev bublinek a odpočítáváte poslední minuty do začátku nového roku Dojde-li na otevírání lahve se šampaňským či sektem, mnoho lidí neví, jak se tohoto úkolu chopit. Druhá velká skupina lidí si myslí, že to ví, ale dělá to špatně. Pokud chcete tento okamžik konečně zažít bez strachu, že někomu ublížíte korkem nebo rozbijete křišťálovou vázu, máme pro vás jednoduchý návod.
Správně vychlazené a uklidněné
Samotnému otevírání lahve musí předcházet dostatečná příprava. V opačném případě pokropíte společnost jako vítězové formule 1. „Ještě než se pustíte do otevírání lahve, měli byste víno vychladit na teplotu kolem 7 °C. Lahev byste měli nechat také uklidnit, doporučuji alespoň den či dva. Pokud jste chlazení zanedbali, dejte lahev alespoň na chvíli do nádoby s ledem a studenou vodou a solí. Známý trik chladnutí vína uspíší,“ radí someliér společnosti Tesco Jan Spevák.
Správný postup je alfa omega
Nejprve odstraníme fólii, která kryje hrdlo lahve. Pod fólií je korkový špunt, který zatím drží kovový košíček, takzvaná agrafa. Několika otočeními košíček povolíme a sundáme. Pozor, už v této fázi může korkový špunt vyletět, pokud je ale víno správně vychlazené, stát by se to nemělo. Přesto je dobré palcem druhé ruky špunt přitlačovat zpět k láhvi.
Držte úhel a točte lahví
Tohle je hodně důležité! Lahev držte nakloněnou pod úhlem 45°, pomůže vám to k pohodlnému odzátkování a víno vám nevypění. Nyní máme na výběr, zda chceme odpalem špuntu rozpoutat bujaré veselí, či zátku raději skryjeme v bezpečí dlaně.
V prvém případě do dlaně uchopíme korek a lahví několikrát pootočíme, aby se uvolnil. Většina lidí přitom v této fázi kroutí místo lahve zátkou, která pak může snáz vyklouznout a někoho zranit. Poté většinou postačí korek palcem lehce popostrčit a ten pak snadno vyletí. Pokud to není společensky vhodné či pokud nechceme riskovat škody na zařízení a zranění přihlížejících, postupujeme podobně jako v prvním případě. V dlani jedné ruky tedy držíme korek a druhou rukou kroutíme lahví, než se zátka uvolní. My ji pak v dlani snadno zadržíme.
Fun fact
Věděli jste, že z nevychlazené lahve může zátka vyletět i rychlostí kolem 40 km/h?
I dobře vychlazené šumivé víno má většinou tendenci vypěnit. Předem připravené sklenky jsou tedy základ. Aby otevřením rozbouřené šumivé víno pěnilo co nejméně, lijeme ho po skle do mírně nakloněných sklenek. Tím by mělo být vaše dobrodružství hotové, a může tedy v klidu následovat dlouho očekávaný přípitek dobře vychlazenými bublinkami.
Tip na šumivé víno od someliéra společnosti Tesco: Finest Valdobbiadene Prosecco
Italské šumivé víno, vybráno exkluzivně pro značku Tesco Finest, pochází z oblasti Valdobbiadene, která je srdcem prosecca. V jeho chuti najdete zralou hrušku a bílou broskev. Bude chutnat jako aperitiv i s lehkými dezerty.