Superpotraviny: Jsou výživový zázrak nebo mýtus?

Magické účinky na lidský organismus, posílení imunity, zlepšení zdravotního stavu – to vše by měly zařídit. Když se řekne superpotravina, mnohým se vybaví exoticky znějící chia, avokádo, quinoa nebo kurkuma. Vyvolávají v nás dojem, že jsou „lepší“ než ostatní, protože mají výjimečné složení. Jde jen o označení, které nás má přimět k nákupu dražších surovin, nebo jsou superfoods opravdu schopné prospět našemu zdraví?

S blížícím se podzimem přemýšlíme, jak povzbudit svou imunitu a předejít nepříjemným nachlazením a chřipkám. Jednou z možných cest je doplnit potřebné látky ze stravy. Superpotraviny by podle některých zdrojů měly mezi ostatními vynikat svými superschopnostmi, tedy příznivými zdravotními účinky. Přesto žádná oficiální definice neexistuje, stejně tak jako zaručené množství blahodárných látek, které by měly obsahovat. Jedno je ale jisté, označení „superfood“ prodává bez ohledu na složení.

Obecně platí, že jídelníček by měl být pestrý natolik, aby pokryl všechny naše výživové potřeby. „Neexistuje univerzální rada, kterou potravinu zařazovat nejčastěji, superpotraviny nevyjímaje. Některé ovoce a zelenina je známé vyšším obsahem konkrétní prospěšné látky. Je důležité vědět, jak naše tělo funguje, které látky jsou pro něj nejprospěšnější – či mu mohou naopak škodit – a dle toho vhodně upravit náš jídelníček,“ vysvětluje Barbora Procházková, genetička společnosti Chromozoom, která se věnuje analýze a vyhodnocení genetických predispozic klientů. Výsledkem testu jsou individuální doporučení se zaměřením na stravování.

Jídlo se superschopnostmi a znamenitou chutí

  • Jako superpotraviny označujeme například všelijaké bobule – borůvky, jahody nebo třeba brusinky. Ty mají antioxidační schopnosti, které nám pomáhají bojovat se záněty. Pokud dostanete chuť na toto ovoce mimo sezónu, neváhejte sáhnout po lyofilizovaných, tedy mrazem sušených. Takový způsob úpravy neničí blahodárné látky v ovoci.
  • Semínka a ořechy jsou bohatou zásobárnou živin pro budoucí rostlinku, takže i lidem dodají potřebné látky. Ořechy – vlašské, para, pekanové nebo třeba mandle – doplňují prospěšné tuky a působí blahodárně na svalstvo a nervovou soustavu. Na druhou stranu chia, konopná, slunečnicová nebo lněná semínka obsahují vlákninu a bílkoviny, kterých se nám obvykle nedostává.
  • Superpotraviny nemusíme konzumovat samotné, ale můžeme je přidat i do jídla. Z běžně dostupného koření můžeme vzpomenout například česnek, zázvor nebo kurkumu. Kromě toho, že pokrm krásně provoní a dodají mu barvu, obsahují látky podporující imunitu. Chilli zase nakopne náš metabolismus a pomáhá mu odbourat nadbytečné tuky.
  • Pokud chcete sáhnout po exotických plodinách, porozhlédněte se po avokádu, známém pro obsah prospěšných tuků, granátovém jablku, mangu nebo kiwi. Tyto druhy ovoce posilují imunitu a pomáhají při obraně před nachlazením.
  • Velké množství zdraví prospěšných látek ale může mít i ovoce a zelenina, které bychom jako superfoods obvykle neoznačili. Například taková paprika má na stejnou váhu obvykle téměř třikrát vyšší obsah vitamínu C než citron nebo pomeranč.

Váháte, zda jíst melounová zrníčka? Jednoznačně ano! Umí totiž zázraky s pokožkou, vlasy a nehty. Pokud si ale myslíte, že je stačí spolknout, jste na omylu. Melounová zrníčka žvýkejte nebo před konzumací upravte například mletím nebo vařením, aby se mohly výživné látky v trávicím traktu dobře vstřebat.

Genetický test odhalí, na které potraviny si dát pozor

Někteří lidé se v supermarketech bez rozmyslu vrhají po potravinách s nálepkou superfood. Přesto jim nemusí dopomoci ke kýženému výsledku, jakým je třeba hubnutí.

„Přijímaná strava má v každém těle odlišné účinky i v závislosti na tom, co jsme od rodičů dostali do vínku. Díky testu Chromozoom Nutri se zájemce podrobně dozví, zda má genetické predispozice k nedostatku vitamínů, minerálů a dalších pro tělo důležitých látek. V testu třeba také zjistíme, jaký vliv má konzumace omega 3 mastných kyselin na snížení hladiny krevního cukru. Pokud je opravdu malý, je zbytečné jen za tímto účelem konzumovat potraviny, jako jsou rostlinné oleje,“ dokresluje celou situaci expertka na genetiku.

Ořechy často řadíme do kategorie superpotravin. Ale pozor! Skořápkové plody jsou jedny z nejběžnějších spouštěčů alergických reakcí. „Mnoho lidí o svých alergiích a intolerancích nemá vůbec tušení. Proto je dobré se před překotnou změnou jídelníčku poradit s odborníkem. V testu Chromozoom Nutri zjišťujeme mimo jiné i predispozice pro závažnou alergii na arašídy a sklony k dalším potravinovým intolerancím,“ upozorňuje genetička s odkazem na to, že tohoto zjištění je možno využít v rámci prevence a předejít tak vzniku konkrétních intolerancí.

Rozmanitost je nejdůležitější

Pestrost stravy je to, co nám přináší nejvíce zdravotních benefitů. Doporučujeme zařadit zejména sezónní a lokální produkty. Nejenže takové plody obsahují vyšší množství prospěšných látek, ale navíc můžeme i ušetřit, podpořit české farmáře a snížit emise způsobené dovozem z dalekých krajin. Při výběru superpotravin se tedy neomezujte jen na exotické plody, ale upřednostňujte pestrost, s přihlédnutím k tomu, co vaše tělo opravdu potřebuje.

You may also like...