TASTE FAKE MEAT! Vegani a jedlíci masa společně našli to nejlepší maso bez masa
Hlavním vítězem TASTE FAKE MEAT, první kulinářské soutěže výrobců alternativního masa, se staly Lucky Nuget od Vegetarians Butcher. Druhé ocenění, “Cenu odborné veřejnosti” získala značka Forky`s. Gastronomickou soutěž Taste Fake Meat v domě Černá labuť v ulici Na Poříčí, největším centru vegetariánské kultury u nás, vyhrál tedy vegetariánský řezník”. Za značkou stojí holandský řezník Jaap Korteweg, který se jednoho dne rozhodl skončit se zabíjením zvířat.
TASTE FAKE MEAT je první akce svého druhu u nás. Je oceněním tvořivosti těch, kteří hledají zdravé náhražky masa. Jejím cílem je rozšířit povědomí o umělém mase (resp. o rostlinných náhražkách masa, alternativním mase, či také “nemase”). Souhrnně tomuto segmentu říkáme s nadsázkou “fake meat”. Na této akci se potkali vegani spolu s “jedlíky masa”, výrobci umělého masa se zástupci obchodů a restaurací a také novináři.
Svoje výrobky ve finále soutěže představily firmy Mooi, Loving Hut, Veganz, Puroland, Wheaty, VeganGrill, Ovegano, Salve Natura, The Vegetarian Butcher, Kalma, Forkys, Linda Mc’Cartney a Lunter.
Kvalitu soutěžících ne-mas hodnotila mezinárodní porota, v níž zasedl Ali Moshiri, zakladatel bylinných zahrad v Berlíně, Lucie Šilhová, šéfredaktorka časopisu Apetit, Romana Šonková z české pobočky Compassion in World Farming, Renata Lukášová z Czech Gastronomic Institue, Linda Maruščáková z Vegan Fighter, Tereza Trávníčková z ProVeg Česko (dříve Česká veganská společnost) a kuchař Pavel Drdel z restaurace Sůl a Řepa.
Mezi hosty, kteří byli zároveň hodnotiteli v soutěži “o cenu odborné veřejnosti” byly zástupci gastronomické branže, novináři a influenceři, jako např. Ben Christovao, který veganskou kulturu dlouhodobě propaguje.
Za vítěznou značkou soutěže The Vegetarian Butcher stojí vizionář jménem Jaap Korteweg. Je již devátou generací tradiční farmářské rodiny z Nizozemí. Když byl ale díky nemoci šílených krav a prasečím chřipkám donucen pobít všechen svůj dobytek, rozhodl se skoncovat s masem. Nebylo to snadné rozhodnutí. Zjistil, že je závislý na chuti a struktuře masa a na tehdejším trhu nenašel alternativy. Proto přišel s myšlenkou „vegetariánského masa“. A jeho mise byla od té chvíle jasná – stát se největším rostlinným řezníkem na světě a tím pomoci k osvobození zvířat z potravinového řetězce.
Jedna z porotkyň, Renata Lukášová, programová ředitelka Czech Gastronomic Institute, svou zkušenost shrnula: „Na akci Taste Fake Meat jsem šla s mnoha otázkami. Umím se definitivně obejít bez masa? Pokud dokáže „fake meat“ ošálit moje smysly, že jím maso, proč bych měla jíst skutečné maso? Vadí mi, že je průmyslové zpracované a nedává mi stejnou výživu? Na mnohé jsem dostala odpovědi. Překvapila mě rozmanitost „nemasa“ s jeho různými přípravami. Asi u třech vzorků jsem opravdu nevěděla, že nejím maso.“
Úplně nové nemaso
Gurmánskou akci doprovodil program pro veřejnost – ochutnávka soutěžících mas zdarma v prostorech přízemí Černé labuti. Na stánku organizace Soucitně si mohli návštěvníci nasadit VR brýle a vidět svět očima zvířat chovaných ve velkochovech.
Romana Šonková ve své přednášce upozornila na to, že průmyslový chov zvířat je jednou z hlavních příčin zhoršujícího se stavu životního prostředí a že průmyslové maso provázené obrovským utrpením milionů zvířat je škodlivé stejně jako pro Zemi i pro lidské tělo.
Díky prezentaci výjimečného českého start-upu Bene Meat Technologies se účastníci akce seznámili s vývojem nového typu náhražky masa, tzv. kultivovaného masa, při jehož výrobě se nepoužívají rostlinné substituce, ale přímo živočišné buňky pěstované v umělém prostředí. Ředitel BMT Roman Kříž ve své přednášce nastínil, že během několik let bude možné z jednoho milimetru krychlového odebrané svalové tkáně zvířete vyrobit v tzv. bioreaktorech umělé maso odpovídající váze masa z dvou stovek býků.
Smysl celé akce shrnula v úvodním přivítání Danuše Siering z česko-německého vydavatelského domu Black Swan Media, který akci organizoval: “Měli bychom opravdu přemýšlet o tom, co sníme, jaké potraviny dáme našemu tělu. Měli bychom zkrátka a dobře jíst s láskou.”
Kdo byl v porotě a co řekl?
Lucie Šilhová, šéfredaktorka časopisu Apetit: “Potěšila mě pestrost zastoupených produktů i jejich kvalita, ale ještě víc snad nadšení lidí, kteří za nimi stojí. Pouštět se do gastrobyznysu, to musíte být trochu blázen a hodně nadšenec. Oba typy lidí obdivuji a smekám klobouk před tím, co dokázali,“ A k situaci kolem průmyslové výroby masa dodala: „Bereme si víc, než spotřebujeme. Jezdím po světě za potápěním a za posledních deset let vidím, jak v mořích drasticky ubývají ryby. Tam, kde dřív bývalo živo, narazíte na pár kousků. Říká se, že třetina ulovených ryb vůbec nedoputuje na talíř. A to je pouze jeden z mnoha příkladů, jak necitlivě se chováme k planetě, která nám tak velkoryse dává obživu.“
Ali Moshiri studoval biologii, veterinární medicínu a farmakologii, v Berlíně založil zahrady s exotickými bylinami, v Německu je pro své renomé přezdívaný “bylinkový papež”: „Přihlášená masa do soutěže Taste Fake Meat mě příjemně překvapila svou kvalitou, nicméně hodnotil jsem přísně. Musím říct, že Praha je ve srovnání s ostatními evropskými metropolemi pro příznivce veganské stravy svou širokou nabídkou velice vstřícná.” Ali dodal: “Mezi rostlinami a živočichy existuje úzký vztah. Zvířata intuitivně vědí, co je pro ně dobré. Pozorujeme, že psi a kočky žerou trávu, když je bolí břicho. Také ovce a koně sbírají na louce divoké byliny, zejména na jaře. A lidé by se to měli pozorováním rostlin a zvířat naučit. Vůně, barva, tvar a chuť – to vše hraje důležitou roli.”
Romana Šonková, ředitelka Compassion in World Farming: “Zvířata byla postupem času degradována na produkční jednotky. Stalo se to proto, že se z pastvin a volných chovů uzavřela do velkých hal a tak zmizela z očí konzumentů. Když pak přijdou lidé do supermarketu, balíček masa či krabičku vajec si s tím živým tvorem, který třeba strávil celý život v kleci, vůbec nespojí.“
Renata Lukášová, programová ředitelka Czech Gastronomic Institute: “Na akci Taste Fake Meat jsem šla s mnoha otázkami. Umím se definitivně obejít bez masa? Pokud dokáže „fake meat“ ošálit moje smysly, že jím maso, proč bych měla jít skutečné maso? Vadí mi, že je průmyslové zpracované a nedává mi stejnou výživu? Na mnohé otázky jsem dostala odpovědi. Překvapila mě rozmanitost „nemasa“ s jeho různými přípravami. Asi u třech vzorků jsem opravdu nevěděla, že nejím maso. Ať si říká kdo chce, co chce, musíme brát fake meat jako jednu z možností, jak vyřešit udržitelnou budoucnost.“
Linda Maruščáková, psycholožka, thaiboxerka, spoluzakladatelka Vegan Fighter
Linda: “Děkuji za vydařenou akci. Vegan masa neuveřitelně přibylo a alternativy jsou stále vic chutné, výživově dobře poskládané – a také reálné. Mám radost, že víc a víc lidí začíná rostlinnou stravu zařazovat do jídelníčku, protože tím neuvěřitelně pomáhají nejen svému zdraví, ale i zvířatům a planetě.” A dodala: “Když jsme zakládali Vegan Fighter, bylo jen málo lidí, kteří by se nad tím nepodivovali a nesmáli se myšlence, že by sportovec měl jíst jinak, tedy bez živočišných produktů. Pak se ale poměr postupně začal měnit a dnes se nás čím dál tím častěji začínají ostatní sportovci ptát na radu, a to i ti největší dřívější odpůrci alternativní stravy. Zajímá je třeba, jaký „vegan protein“ by měli vyzkoušet…”
Tereza Trávníčková, retail manažerka ProVeg Česko (dříve Česká veganská společnost): „Potravinový průmysl i v České republice zaznamenal v posledních letech nárůst inovativních rostlinných výrobků. Stále se však – z hlediska dostupnosti a pestrosti, chuti i ceny – nevyrovná nabídce západních zemí. Právě proto podporujeme firmy a start-upy, které se je rozhodly zařadit do nabídky či se zcela soustředit na rostlinné produkty.”
Pavel Drdel, kuchař, majitel restaurace Sůl a řepa, vaří v ranním vysílání ČT, učí vařit děti v dětských domovech: “Překvapila mě šíře a kvalita alternativních mas. Po zkušenosti s Taste Fake Meat plánuji s některými výrobci v naší restauraci spolupracovat.”
Foto: Porota a organizátoři (zleva): Linda Maruščáková (Vegan Fighter), Lucie Šilhová (Apetit), Pavel Drdel (Sůl a Řepa), Renata Lukášová (Czech Gastronomic Institue), Lucie Roškotová a Jan Muller (organizátoři), Tereza Trávníčková, Tereza Trávníčková (ProVeg), Romana Šonková (Compassion in World Farming), Ali Moshiri (Exotic Herb Garden, Berlin), Danuše Siering (pořadatelka)