Téměř čtvrtina restaurací a hospod po karanténě neotevřela
V pondělí 25. května se pro 73 dnech znovu otevřely vnitřní prostory restaurací, bister a barů. Čtvrtina podniků ale zůstala uzavřená, jak vyplývá z dat společnosti Storyous, která dodává pokladní systémy do 3 000 podniků v Česku.
“Vnitřní prostory v pondělí 25. května otevřelo prakticky stejné množství restaurací jako v pátek. To znamená, že k provozovnám, které už vydávaly jídlo a pití s sebou, nikdo další nepřibyl. Je tak možné, že čtvrtina restaurací už vůbec neotevře,” upozorňuje Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, a dodává, že současné průměrné denní tržby se pohybují pouze na úrovni 62 % v porovnání s únorem.
Jeden z důvodů, proč restaurace vykazují nízké zisky, je obava hostů navštěvovat restaurace. “Z našich průzkumů vyplývá, že až třetina lidí má kvůli strachu z nákazy koronavirem obavy chodit do restaurací,” komentuje data z restaurací Igor Třeslín. Právě z toho důvodu vznikl společný projekt Restu, Makra Cash & Carry a OneMenuQR od Storyous – Bezpečná restaurace. Ten sdružuje podniky, které se zavázaly dodržovat předepsané hygienické standardy, jako je například vzdálenost minimálně jeden a půl metru mezi stoly, vyznačený prostor pro čekání hostů nebo také možnost bezkontaktní platby. Samozřejmostí je dezinfekce míst po každém hostovi, ochrana personálu a pravidelné měření teploty.
Vyhledávač společnosti Restu od 20. května umožňuje ve svých aplikacích a na webu filtrovat ty restaurace, která tato pravidla dodržují.
Společnost Storyous vytváří komplexní restaurační systém, který zjednodušuje každodenní úkony spojené s gastronomickým provozem. Automatizuje procesy díky propojení s dodavateli nebo účetními a hotelovými systémy, aktuálně zpracovává 10 procent obratu v české gastronomii.