Tesco vybírá vína na letní stůl
Léto je v plném proudu a s ním i dny zaslouženého odpočinku. Někteří vyrazili za odpočinkem mimo domov, jiní dávají přednost lenošení na zahradě a večerům s přáteli. U takových setkání se většinou nachystá něco dobrého k jídlu a hostitel často přemýšlí, jaké nápoje bude vhodné nabídnout. Vedle nešlápnete se sklenkou kvalitního vína. Přinášíme vám tipy, které vám pomohou zorientovat se v nabídce vín i v tom, jak je správně vychladit i k jakému pokrmu se které hodí.
Tip č. 1: Vsaďte na lehké, svěží víno!
V létě vybírejte hlavně lehčí vína, která vás osvěží a naladí na správnou letní atmosféru. Možná vás ale překvapí, že je nemusíte párovat jen s lehkými jídly.
„Šumivá a perlivá vína se skvěle hodí k lehkým předkrmům, ale nebojte se vyzkoušet i na první pohled netradiční kombinaci, třeba naše Tesco Finest Prosecco DOC Rosé s poctivým hamburgerem. Zklamaní rozhodně nebudete,“ prozrazuje someliér společnosti Tesco Jan Spevák a dodává: „Další dobrou volbou jsou svěží bílá vína, která se hodí k velkému množství letních jídel. Určitě se poohlédněte mezi těmi českými. Za sebe mohu doporučit českou novinku z naší nabídky, Tesco Finest Ryzlink vlašský pozdní sběr, který si bude krásně rozumět s rybou.“
Salátovou hru chutí a barev pak může podle someliéra pěkně doplnit italská klasika Pinot Grigio, vyzkoušet můžete třeba Tesco Finest Pinot Grigio Trentino D.O.C. nebo jeho růžovou variantu Tesco Finest Pinot Grigio Blush Vigneti delle Dolomiti.
Bílá vína si můžete užít i s dezerty či se sýry nebo paštikami, které budete servírovat jako lehké občerstvení. „Vynikající volbou ke sladké či slané tečce je česká odrůda Pálava, která se krásně snoubí i s kořenitými jídly. Zde bych volil polosuché víno Tesco Finest Pálava pozdní sběr,“ radí someliér.
Růžová vína v sobě snoubí svěžest bílých vín a ovocnou plnost červených vín a výborně se hodí ke grilovaným rybám, plodům moře či těstovinám. Tady Jan Spevák doporučuje třeba české víno Tesco Finest Zweigeltrebe rosé pozdní sběr.
Pokud máte rádi červená vína, spíše si je dopřejte v podvečerních a večerních hodinách, kdy v létě největší vedra pominou. „Ke grilovanému hovězímu masu či zvěřině se bude výborně hodit na Moravě vyšlechtěná odrůda Cabernet Moravia. Dobrou volbou bude novinka z naší nabídky Tesco Finest Cabernet Moravia pozdní sběr. Případně můžete zvolit i Tesco Finest Rulandské modré pozdní sběr,“ doplňuje someliér Jan Spevák.
Tip č. 2: Nezapomeňte na správnou teplotu vína! PS: Není to nic těžkého.
Pokud patříte k těm, kteří nevlastní domácí vinotéku či sklep, nezoufejte! Pro vychlazení vína vám poslouží i lednička, jejíž teplota je většinou udržovaná v rozmezí 4–6 °C. „Zvláště bílé a růžové víno můžete ihned po vytažení z lednice nalévat do skleniček. Přibližně za 10 minut pak máte ve sklenici správnou teplotu vína. Některé z vás možná napadne využít pro zchlazení mrazák, toto však rozhodně nedoporučuji. U červeného vína pak stačí láhev vložit do lednice přibližně na 30 minut. Zároveň zvažte i pořízení chladicí nádoby, která zvláště u bílých vín udrží optimální teplotu. Kbelík naplněný ledem ale použijte jen v případě, že se rozhodnete podávat sekt, klasickým vínům by teplotní šok neudělal dobře,“ vysvětluje someliér společnosti Tesco.
Pokud domácí vinotéku vlastníte, myslete na doporučované teplotní hodnoty. Nejnižší teplotu zvolte u perlivých vín a sektu. Těmto vínům vyhovují nízké teploty 4–8 °C. Pokud se rozhodnete zpříjemnit si společné chvíle bílým vínem, zvolíme teplotu 9–12 °C, růžovým vínům pak dopřejte teplotu v rozmezí 10–13 °C. „Červeným vínům příliš nízké teploty nevyhovují, vychlazená by měla být na 14–16 °C. Není ale vhodné nechat víno zteplat při pokojové teplotě. V teplém víně dominuje chuť alkoholu, která je příliš ostrá,“ dodává someliér Jan Spevák.
Tip č. 3: Mějte po ruce i čistou vodu! Dodá vínu správnou chuť.
Záleží vůbec na typu vody, kterou nabídnete k vínu? Rozhodně! Už samotná voda pomáhá lepšímu vstřebání alkoholu a zároveň nám neulpívají pachy v ústech. Pokud se rozhodnete pro lehké ovocné bílé nebo růžové víno, volte neperlivou vodu. Perlivou vodu podávejte k archivním vínům, jejichž chuť tím podpoříte.
Someliér doporučuje: Ochutnejte nová česká vína v nabídce Tesca, která jsme připravili ve spolupráci se Zámeckým vinařstvím Bzenec:
Tesco Muškát moravský
Toto polosuché víno má světlejší zlatou barvu. V jeho vůni najdete kombinaci citrusů a zralých čerstvých hroznů. Chuť vína je svěže šťavnatá, s jemnou kořenitostí v závěru a s příjemným dotekem zbytkového cukru. Skvěle se hodí k předkrmům, jako jsou paštiky či mořské plody, nebo k lehkým dezertům.
Tesco Finest Cabernet Moravia pozdní sběr
Toto červené suché víno má krásně rubínovou barvu. V jeho vůni najdete bohatou kořenitost s nádechem po červeném bobulovém ovoci, hlavně červeném rybízu, v chuti pak ucítíte peckovité ovoce, jako jsou švestky, s velmi příjemným hladkým dozníváním. Výborně se snoubí například s grilovaným hovězím masem nebo zvěřinou.
Tesco Finest Rulandské modré pozdní sběr
Ve vůni tohoto suchého vína granátové barvy s cihlovými odlesky. Ve vůni je cítit charakteristický projev ovocného aroma zralých a kompotovaných jahod. V chuti pak vnímáme příjemnou plnost vína s decentní kyselinkou v jeho ovocném projevu spolu s elegantní dochutí v závěru.
Toto víno si vychutnáte například s grilovanými či pečenými masy, s jemnými úpravami zvěřiny nebo s houbovými pokrmy. Vedle nešlápnete ani s pečenou kachnou.
Tesco Finest Pálava pozdní sběr
Toto polosuché víno má slámově žlutou barvu. V jeho vůni se snoubí kombinace rozkvetlého šeříku a sušených rozinek. Chuť je bohatá a medově sladká, na samotném závěru s dochutí kompotovaných meruněk doladěnou šťavnatou kyselinkou. Krásně se snoubí například s kořenitými jídly, uzenými či pařenými sýry nebo s dezerty.