Tradičně a chutně! Což takhle dát si koprovku nebo jinou klasiku
Jistě nám dáte za pravdu, že jídlo je radost, slast i nezbytnost pro zdraví. Pokud si chcete umocnit zážitek z jeho konzumace, zajděte si do restaurace, která vše posouvá o další level. Lze se v restauraci najíst zdravě? Ano, stačí kvalitní suroviny, tradiční recepty a tým, který je milovníkem gastronomie. Tuto harmonickou kombinaci naleznete v restauraci Tiskárna Národní i Jindřišská. Přijďte! Tady chutná život!
Pokud dbáte na správný životní styl, sledujete obsah surovin v jídle a jdete po kvalitě ve všech směrech, jistě hledáte restaurace, kde se najíte kvalitně. Zároveň vás okouzlí místo a potěší tým, který se postará, aby radost z pokrmů byla úplná. Věřte, že taková místa jsou, stačí si jen správně vybrat!
Tady chutná život
Zveme vás do restaurace Tiskárna Národní, která má svou sestřičku ještě v Jindřišské ulici. Jedním z hesel je: „Tady chutná život.“ Mají zde stejně velkou slabost pro místa s historií jako pro kulinářské požitky. Že sedíte v bývalé tiskárně by napadlo jen málokoho, krom názvu možná napoví tiskařské stočky ve vitrínách. Tiskárna Batovec byla ve 20. letech minulého století pojmem – mezi její zákazníky patřil švédský král i samotný Tomáš G. Masaryk.
Zastavte se …
Určitě na dobré plzeňské pivo z tanku a některou ze specialit moderní české kuchyně. Nebudeme tvrdit, že jídlo bude dietní, ale poctivé, zdravé a chutné. Tedy pokud nesáhnete po salátu či pokrmu z ryb, pak je i dietní, např. DOMÁCÍ MATJESY ZE ŠUMAVSKÉHO PSTRUHA s nakládanou zeleninou, mladým špenátem a Kampotským pepřem jsou velká paráda.
Pokrmy jako od babičky
Babičky měly často pověst dobrých kuchařek. Samozřejmě narážíme na tradiční recepty, které chutnaly v nejedné rodině. Proto šéfkuchař David Kalina prostudoval staré recepty a sestavil jídelní lístek (nejen) v duchu první republiky. „Zastávám názor, že bez kvalitních surovin se prostě vařit nedá. Jídlu to dá chuť, tyhle suroviny nemůžete ošidit,“ říká David Kalina, šéfkuchař restaurace.
V menu najdete například TAFELSPITZ S MLADÝM ŠPENÁTEM, křenovou omáčkou, bramborovými rösti a zeleninou (Olga Růžena Rozmarová, Vzorná kuchařka, 1916), KRÁLÍKA PEČENÉHO NA PODMÁSLÍ mladý špenát, opečené bramborové šišky, pyré z konfitovaného česneku (Marie Orlová, Praktická česká kuchařka a hospodyňka, 1921) nebo pověstnou KOPROVKU S TRHANÝM HOVĚZÍM MASEM pečené mladé brambory, strouhané vejce.
Harmonie
„Vše musí šlapat jako hodinky. Tým musí být na jedné vlně, která souvisí s láskou k dobrému jídlu i týmové práci,“ říká Hanka, manažerka restaurace.
Hanka Plecháčová je nadšenou duší této restaurace. Stejně tak je milovnicí dobrého jídla. Pochází z Nové Paky a původní profesí je cukrářkou. Již od dětství ji vaření bavilo. Velmi trefně restauraci označuje jako mikroorganismus, který musí fungovat jako celek a každý článek je velmi důležitý. Že gastronomie je její „srdcovka“, poznáte na první dobrou.
Na koprovku nebo…
Hanka doporučuje koprovku. Byla jídlem chudých i bohatých. Kdo neměl na maso, podával ji s uvařenými vejci natvrdo, která byla vždy po ruce. Moderní pojetí od šéfkuchaře Davida Kaliny dle původní receptury je skvělé. Pak jen stačí doplnit dobré víno a zážitek je kompletní, Cuvée „Tiskárna“ Moravské zemské víno 2020, vinařství Hrdina & Dcera – Velkopavlovicko – Velké Bílovice (Riesling, Welschriesling, Pinot Gris).
Zahrádky? ANO!
Ty musí být! Zajímavá je i samotná historie. Vznik prvních restauračních zahrádek se datuje ke konci 18. století. Pravda, v počátku se jednalo spíše o místa pro vychutnání si osvěžujících nápojů a rychlých pokrmů. Postupem času se však proměnily do dnešní podoby. Letní dny, kdy si můžete oběd, večeři nebo jen orosené pivo vychutnat venku, jsou ideální. Proto v restauracích Tiskárna Národní i Jindřišská můžete na stylových zahrádkách v centru města posedět a vychutnávat život!
Hanka Plecháčová, veselá, kreativní manažerka, původně cukrářka, v gastronomii se pohybuje řadu let, doporučuje:
Když chcete něco malého – předkrm: Slepičí polévka (silný vývar ze slepice s masem, zeleninou a nudlemi)
Když máte hlad – hlavní chod: Koprovka s trhaným hovězím masem
Když vás hodní mlsná – dezert: Naše domácí zmrzlina
Speciální TIP: FILET ŠUMAVSKÉHO PSTRUHA Z RYBÁŘSTVÍ MLÝNY