Ukrajinské varenyky ochutnáte v Babiččině zahradě
Babiččina zahrada v Průhonicích u Prahy má tu nejkrásnější zahradu u nás. Prachové cestičky vedou k dřevěným altánkům, které nabízí soukromí. A všude rostou květiny a bylinky. Zahrada plná emocí, kde má každý pocit jako by přijel k babičce na návštěvu.
Kromě stálého menu, kde nechybí svíčková nebo ¼ pečené kachny, je nově přes léto zařazené ukrajinské menu. První dny ukázaly, že varenyky vedou na plné čáře, pak následuje boršč a překvapivě hosty oslovil dezert syrnyky. Proč? Protože nikde jinde neochutnáte autentickou ukrajinskou kuchyni na vysoké úrovni, a navíc s příběhem. „Nečekal jsem, že ukrajinské tradiční pokrmy vzbudí u našich hostů takový zájem. Jsem samozřejmě rád a celý můj tým matek a dívek, které utekly před válkou také. Dávají do všech pokrmů kus sebe. Vzpomínku na svou zem, kterou tolik milují. Cítím hrdost a vděk,“ dodává majitel Yurij Kolesnik.
Varenyky jsou plněné těstovinové taštičky ve tvaru půlměsíce. Uvnitř se nachází brambory a zelí. Podávají se polité máslem, posypané cibulkou a přikládá se kysaná smetana. Tato varianta italských raviol je neuvěřitelně lehká a chutná. V Babiččině zahradě nechybí ani posypání čerstvými bylinkami.
Boršč není třeba představovat. Je to úžasná polévka vepřového základu, kam se přidává hlávkové zelí, cibule, mrkev, rajčata a brambory. Při samotné konzumaci se přikusují pampušky neboli bochánky potřené česnekem. V Babiččině zahradě tomu není jinak. Navíc se zakysanou smetanou pro zjemnění. Kromě dalších jídel zaznamenaly velký úspěch syrnyky. Tradiční ukrajinský dezert. Tvarohové lívance, které jsou nadýchané a neuvěřitelně jemné. Servírují se s čerstvým ovocem a smetanou. Kdo ochutná, vrátí se. Syrnyky jsou totiž neuvěřitelně lahodné.
Ukrajinská kuchyně v Babiččině zahradě stojí za ochutnání a ne jednou!