V dnešním díle Rozpal to, šéfe! se bude připravovat krůtí sendvič, jehněčí kebab a kynutá bábovka

Další díl skvělého šéfa je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 8. června ve 22.55 na Primě. Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Tentokrát se Zdeněk rozhodne pro neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování nabídne i vám.

S každým přibývající dílem šéf přemýšlí, co na grilu připravit, aby to bylo nové, a přitom tradiční. Takže se hned v přírodě vrhne na klasiku: Jehněčí kebab. Při přípravě šéf rozebere, že by kebab měl „vypadat trochu kebabovitě“. Být servírovaný na jehle, a rozhodně se nevyplatí míchat kebab s gyrosem. Nejlépe se pak k němu hodí Šroubkův vypocený okurkový salát neboli tzatziki.

Padne také moudro dne. Jak totiž říkával Zdeňkovi jeho tatínek: „Je jedno, že jsi blbej, hlavně, že si umíš poradit.“ A to šéf zvládá na jedničku.

Dali byste si šunčičku? Pak sáhněte po selečí variantě. Z grilu bude výtečná. Jak šéf vysvětluje, i šunka potřebuje marinádu, do udírny zvlášť. Navíc jsou v módě silné a úderné americké chutě, tak se nebojte kombinovat javorový sirup s hořčicí a podobně. Šéf tvrdí, že nic lepšího jste nejedli. Bonus navíc? K šunce patří tradiční český bramborák. Ten stihnete vymazlit, než se šunka vyudí…

Test pro vás – víte, co je svatou trojicí české kuchyně? Sledujte Zdeňka v akci, dozvíte se to a budete moci perlit při grilovačkách, na které se během léta určitě dostanete…

Poslední slanou dobrotou bude krůtí sendvič v chlebu tramenzini. Pozor, jakmile budete pracovat s tímto druhem masa, musíte podle šéfa pečlivě kořenit. „Krůta je chuti mdlé, a hlavně zákeřné. Jakmile ji necháte na grilu dlouho, vysuší se, takže si ji hlídejte, jinak to dobrý nebude.“

Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát to bude kynutá bábovka, vzdáleně připomínající chuť briošky. Jaký bude výsledek? Uvidíte už v úterý.

Bavte se, inspirujte, grilujte. Vše se vám bude hodit, pokud se s ohledem na roční sezonu rozhodnete rozpálit gril.

Dnešní recepty:

Uzená šunka s bramborákem

selečí šunka, javorový sirup
pepř, sůl, sušené chilli
dijonská hořčice
brambory, mléko
česnek
majoránka
polohrubá mouka
vejce
čerstvé bylinky
rostlinný olej
šalotka

Nejprve si připravte marinádu na šunku. Nalijte do misky javorový sirup, opepřete ho, osolte a ochuťte sušeným chilli. Přidejte lžíci dijonské hořčice a promíchejte. Maso svrchu nařežte a potřete marinádou pomocí štětce. Šunku dejte do udírny a během uzení potírejte marinádou. Například 3 kila masa se bude udit zhruba 40 minut.

Mezitím si připravte jako přílohu bramboráčky. Syrové brambory nastrouhejte nahrubo. Aby těsto hezky drželo pohromadě, poslední bramboru nastrouhejte najemno. Brambory vymačkejte a zalijte je trochou mléka, aby si udržely i při smažení hezkou barvu. Opepřete a osolte. Přisypte trochu mouky, vejce a dochuťte nastrouhaným česnekem a sušenou majoránkou. Pro chuť můžete do těsta přidat nasekané čerstvé bylinky jako petržel, oregano, pažitku. Vše promíchejte a smažte bramboráčky na rostlinném oleji z obou stran.  Spolu s nimi opečte i na kolečka nakrájenou, opepřenou a osolenou šalotku.

Hotovou vyuzenou šunku nakrájejte na tenké plátky a podávejte s bramboráčky a opečenou šalotkou.

Bábovka (Kugelhopf)

forma na bábovku o průměru 18 cm
250 g hladké mouky
35 g cukru krupice
6 g soli
90 g plnotučného studeného mléka
13 g čerstvého droždí
50 g vajec
13 g žloutků
75 g studeného másla
125 g macerovaných rozinek

Hladkou mouku smíchejte s cukrem, solí, mlékem, žloutkem a celým vejcem. Přidejte nadrobené droždí a změklé, až rozpuštěné, máslo. Těsto důkladně prohněťte a v závěru do něj přisypte rozinky namočené v rumu. Vytvarujte ho do tvaru koblížku s dírou uprostřed. Pak těsto položte do vymazané a hladkou moukou vysypané formy na bábovku. Dejte na teplé místo a nechte přímo ve formě vykynout. Až zdvojnásobí svůj objem, vložte formu do trouby a pečte při 180 °C zhruba 40 minut. Po vychladnutí bábovku pocukrujte a můžete krájet.

You may also like...