Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí

Jaro se probouzí a s ním přichází i kulinářské novinky v pražských restauracích. Šéfkuchař David Kalina se svým týmem připravil speciální velikonoční menu pro restaurace Mincovna, Tiskárna a U Tellerů, které reflektuje svátky jara v plné chuti.

„Letos nám Velikonoce připadly na duben, což znamená, že jsme mohli vytvořit nabídku, která je skutečně jarní. Inspirujeme se sezonními surovinami a tradičními chutěmi,“ vysvětluje Kalina.

Jarní inspirace na talíři

Velikonoční menu staví na čerstvých surovinách a lehkých kombinacích. „Hlavní roli hraje mladé maso – telecí, jehněčí, králík i kuře. Kdyby bylo snazší jej prodat kůzlečí, zařadili bychom i to,“ říká šéfkuchař se smíchem.

Nechybí ani typicky jarní zelené ingredience. „Používáme mladý špenát, medvědí česnek a další bylinky. Právě medvědí česnek je nejen lahodný, ale také bohatý na antioxidanty, které pomáhají posilovat imunitu a chránit organismus,“ dodává.

Co naděláte, já mám prostě rád tatarák!

Jedním z největších lákadel je telecí tatarák. „Miluji tataráky ve všech podobách – z hovězího, jehněčího i telecího. Tentokrát jsme telecí dochutili kapary a nakládaným zeleným pepřem, který není tak ostrý, ale dodá jídlu jemnou pikantnost. Přidali jsme také šalotku, olivový olej a finální tečku dává majonéza s kalábrijským salámem, který je z masa černých prasat a obsahuje vysoké procento chilli papriček a dodává jídlu jedinečnou chuť. “ Kapsaicin obsažený v chilli navíc podporuje zdraví, což je další plus,“ dodává Kalina.


Myslíme na vaše zdraví – síla medvědího česneku

Medvědí česnek patří k prvním jarním zeleninám, které po zimě pročistí celé tělo. Tento přírodní poklad měli rádi i staří Slované, jak dokazují archeologické průzkumy. Dnes zažívá v našich zahradách a kuchyních svou renesanci – je nejen výborným kořením, ale i účinnou léčivkou.

Co všechno obsahuje a proč je tak zdravý?

  • Allicin a aliin– přírodní antibiotika, která podporují imunitu a mají antibakteriální účinky.
  • Flavonoidy– působí antivirově, snižují srážlivost krve a pomáhají předcházet srdečním chorobám.
  • Vitamín C– 100 g medvědího česneku obsahuje 150 mg vitamínu C, což je trojnásobek doporučené denní dávky.
  • Minerály a jód– regulují hladinu cukru v krvi a podporují správnou funkci štítné žlázy.
  • Chlorofyl– pomáhá detoxikovat organismus a podporuje regeneraci buněk.

Králík a kuře v harmonii chutí

Další specialitou je kombinace dvou druhů masa – králíka a kuřete. „Chtěli jsme nabídnout pokrm, ve kterém se objeví obojí. Proto jsme vytvořili grilované duo z králíka a kuřete, doplněné o krémový baby špenát s muškátovým oříškem, nakládanou karotku a široké nudle s medvědím česnekem,“ vysvětluje Kalina.

Sladká tečka na závěr

Velikonoční vejce jako dezert, který potěší nejen chutí, ale i kreativním pojetím. Karamelová čokoláda tvoří jemnou skořápku, uvnitř se ukrývá svěží meruňkový gel připomínající žloutek a nadýchaný citronový krém evokující bílek. Dokonalá harmonie chutí a sladká tečka, která podtrhne velikonoční menu.

Ochutnávka Velikonočního menu

Předkrmy

Telecí tatarák s ´Nduja majonézou – pesto ze sušených rajčat a medvědího česneku, bramborové chipsy
Krém z medvědího česneku – sýrová kroketa s uzenou pancettou

Hlavní jídla

Králík a kuře na grilu – krémový baby špenát s muškátem, nakládaná karotka, široké nudle s medvědím česnekem
Jehněčí plec po vídeňsku – se šunkou od kosti, hráškem s medvědím česnekem a holandskou omáčkou, bramborové pyré s Crème Fraiche

Dezert

Velikonoční vejce

Velikonoční nabídka ve všech restauracích „Tady chutná“ slibuje nejen gurmánský zážitek, ale i oslavu jarních chutí v plné parádě. Pokud si chcete dopřát něco skutečně výjimečného, je právě teď ta pravá chvíle!

You may also like...