Vína Valpolicella na Vánoce – Amarone & další s chráněným označením původu
Pečení vánočního cukroví, světla svíček, vůně jehličí. Na Štědrý den kapr s bramborovým salátem a pohoda s rodinou u vánočních pohádek. Věci, bez kterých si Vánoce nedokážeme představit. Už jste ale přemýšleli, čím doplníte tyto svátky pohody a klidu? Už máte vybrané víno, které obohatí vánoční tabuli i rodinné chvilky? S vínem můžete buď obrazně cestovat po celém světě nebo se můžete soustředit na jeden konkrétní region a vychutnat si na vánočním stole ohromující množství krajových odrůd, jako například vína ze severovýchodní italské oblasti Valpolicella.
Na Štědrý den má téměř každá rodina svou vlastní kulinářskou tradici. V českých domácnostech je nespornou klasikou bramborový salát s obalovaným kaprem, kterou o Vánocích může ozvláštnit červené víno Valpolicella DOC (chráněné označení původu). Tradiční bramborový salát je velmi bohatý, ať už je dělaný s majonézou, nebo bez ní a výborně se k němu hodí živá svěžest Valpolicelly DOC, která nabízí příjemnou protiváhu a elegantní harmonii, což ještě umocní sametový závěr. Mimochodem, vína s chráněným označením původu z Valpolicelly lze snadno rozpoznat podle modré pásky DOC na hrdle láhve. To pomůže zejména laickým konzumentům bez hlubších znalostí se lépe zorientovat a neomylně sáhnout po víně nejvyšší kvality.
Vína Valpolicella k vánoční kachně
Další klasikou vánoční kuchyně je pečená kachna, která se obvykle podává na první nebo druhý svátek vánoční. Výborně ji doplní ušlechtilejší víno, například Amarone della Valpolicella DOCG (kontrolované a zaručené označení původu), jehož láhve charakterizuje zlatohnědá páska podél hrdla. Nejprestižnější víno oblasti se vyrábí technikou „Appassimento“ ze seschlých hroznů, které odpočívají 90 až 120 dní na mřížkách nebo v dřevěných lískách v podkrovních půdách „fruttai“ za dobrého odvětrání. Během této doby se v sesychajících hroznech koncentrují nejen cukry a polyfenoly, ale zejména všechny jejich výjimečné chuťové charakteristiky, které dělají Amarone della Valpolicella DOCG naprosto nezaměnitelným. Během zimy následuje šetrná vinifikace s obzvláště pomalým kvašením, po níž se víno školí v dřevěných sudech po dobu nejméně dvou let, což mu dodává jedinečnou chuť. Výsledkem je jiskrné suché červené víno vysokého kalibru s vysokým obsahem alkoholu, které je komplexní, plné a sametové a září intenzivními tóny červeného ovoce, sušeného ovoce, tabáku i koření. Je ideálním společníkem ke kachně s červeným zelím.
Valpolicella Ripasso DOC s další klasickou vánoční kuchyní
Pro velkou rodinu se většinou místo kachny peče husa, která je však výrazně tučnější, což je nutné brát v potaz při výběru vína. Amarone della Valpolicella DOCG se při párování s husou může zdát příliš objemné a silné, proto je výbornou alternativou při volbě vína ze stejné oblasti Valpolicella Ripasso DOC (chráněné označení původu). Je méně objemné a intenzivní. Při výrobě Ripassa se hrozny nesuší, ale po první fermentaci se k vínu přidají slupky sušených hroznů, použitých na výrobu Amarone, které nechají se nějaký čas macerovat a proběhne druhotná fermentace. Alternativně se přes právě vylisovanou matolinu Amarone přečerpá mladá Valpolicella posledního ročníku.
Tento proces nepatrně zvyšuje obsah alkoholu a obohacuje víno o vyšší koncentraci cukru, polyfenolických látek a aroma. Víno má intenzivní a hlubokou rubínově červenou barvu, pyšní se i výraznou komplexní vůní. V chuti je suché a harmonické, s pevným tělem. Závěr je poměrně vytrvalý, jemný a čistý. Díky své sametové struktuře je vynikajícím doplňkem právě k pečené huse. Výborně se též hodí ke zvěřinovým pokrmům, jako je guláš nebo do růžova pečený hřbet, či svíčková, což jsou další klasické pokrmy vánoční kuchyně. I Ripasso lze bezpečně rozpoznat díky modrému pásku kolem hrdla láhve.
Na sladkou notu: Recioto della Valpolicella DOCG
Ve Valpolicelle najdete i víno, které se skvěle hodí ke sladkostem. Ať už se jedná o vánoční cukroví, vánoční štolu nebo jemnou čokoládovou pěnu, výborně ho doplní sladké víno Recioto della Valpolicella DOCG, které má stejně jako Amarone na hrdle láhve zlatohnědou pásku. Recioto DOCG se vyrábí podobně jako Amarone – před lisováním a prokvašením se i zde pečlivě vybrané hrozny nejprve suší na sušicích stojanech nebo bednách, avšak u Reciota zůstává záměrně vyšší zbytkový cukr, aby výsledné víno zůstalo sladké a strukturované.