Víte, jaké jsou důvody, proč pít na podzim kombuchu?
Sezóna nachlazení a sychravého počasí je za dveřmi. Nastává tak ideální čas oživit váš pitný režim a zařadit do něj lahodný a zároveň tělu prospěšný nápoj, mnohdy nazývaný jako nápoj dlouhověkosti, jehož tradice je stará zhruba dva tisíce let. Kombucha nejčastěji vzniká fermentací černého či zeleného čaje, nebo jejich kombinací. Možné je ale použít i yerbu či jiný druh čaje. Jak tedy poznat kvalitní nápoj a proč ho pít na podzim více než v létě?
Vysoké množství obsažených probiotických kultur
Jedním z hlavních důvodů, proč tento funkční nápoj tak oblíbený, je vyšší množství obsažených probiotik a snadná a chutná cesta k jejich přijímání v potřebném množství. Probiotika napomáhají správné funkci střev a mají pozitivní vliv na trávení. „Množství obsažených probiotických kultur se ale může v různých produktech poměrně výrazně lišit, proto je třeba vybírat opravdu kvalitní výrobce a ověřit si uvedenou probiotickou dávku ve vybraném produktu,” popisuje Alexandros Samaras z F.H. Prager.
Méně cukru
Kombucha obsahuje díky svému výrobnímu postupu výrazně méně cukru než tradiční ochucené limonády, přičemž chuť zůstává jemná a lahodná. A to je dostatečný důvod, proč ji do pitného režimu zařadit ideálně hned.
Antoxidanty
Kombucha je známá také pro obsah tolik ceněných a zdraví prospěšných antioxidantů, které ve vyšším množství naleznete v samotném čaji, ze kterého se nápoj připravuje. Antioxidanty mají schopnost neutralizovat škodlivé volné radikály a jsou účinnou prevencí proti mnoha onemocněním.
Pozor na octové bakterie
Odlišný výrobní postup, jehož výsledkem je rozdílná chuť, je jednou z nástrah, která vás při výběru vhodného produktu může potkat. “Ač prospěšná pro peristaltiku střev, kyselina octová negativně ovlivňuje chuť výsledného produktu. Naše kombucha obsahuje vyšší množství kyseliny mléčné, což tedy znamená více pozitivně fungujících bakterií, ale také vyvažuje jinak dominantní chuť kyseliny octové. Finální požitek z naší kombuchy je tak mnohem jemnější,” vysvětluje Alexandros Samaras rozdíl oproti ostatním produktům na trhu.
Základ pro další nápoje
Kombuchu můžete také kombinovat s ovocnými šťávami či sirupy, připravit se dá také s kávou. Může sloužit i jako základ alkoholických míchaných koktejlů, skvěle chutná s vodkou a limetkovou šťávou či s bílým rumem, limetkou a mátou.
Po celý rok
Výhodou kombuchy je fakt, že ji můžete pít po celý rok. V létě vás osvěží, ale zejména během nadcházejících sychravých dnů je díky svému nabitému obsahu, tím správným boosterem pro váš organismus. Má detoxikační a energizující vlastnosti, které oceníte v jakémkoliv ročním období.
F.H. Prager je česká značka vyrábějící řemeslné cidery. První várka F.H. Prageru vykvasila v roce 2010. V roce 2019 značku F.H. Prager koupila společnost Kofola ČeskoSlovensko. Aby zachovala řemeslnost výroby ciderů, rozhodla se vyčlenit značku ze svého československého nápojářského byznysu a rozvíjí ji samostatně v tzv. inkubátoru.