Zajděte do Bruxxu na grilované ryby, mořské plody i Passardovo vejce
Horkým letním dnům sluší lehká a svěží jídla, která zasytí, ale tolik nezatíží. A mezi ně rozhodně patří ryby či mořské plody v kombinaci se zeleninovým salátem. Láká vás tahle kombinace? Pak se vydejte do Bruxxu, kde si ke konci srpna můžete pochutnat na obřích krevetách, pražmě královské či mořském vlkovi a k tomu si vybrat z několika originálních zeleninových salátů.
Češi jí ryby poměrně málo. S 6 kg na osobu za rok zaostáváme daleko za evropským průměrem, tedy 11 kg na hlavu za rok. Vzhledem k tomu, že konzumace ryb je pro naše zdraví velmi prospěšná, by se to mělo změnit. Kaprem z bahnitého rybníka skóre ale určitě nevylepšíme. Nejpřínosnějšími rybami jsou ty mořské, které obsahují potřebné omega-3 mastné kyseliny. To jsou ty nejzdravější tuky, které jsou skvělým bojovníkem proti zánětům, nemocem srdce a cév a různým nádorovým onemocněním. Ze sladkovodních ryb je zdrojem omega-3 mastných kyselin jen pstruh duhový.
Na mořských rybách, konkrétně mořanu zlatém neboli pražmě královské nebo mořském vlkovi, a plodech moře v podobě chobotnice, tygřích krevet nebo kalamár si můžete zajít pochutnat do belgické brasserie Bruxx, kde od 28. do 30. srpna běží akce Dary moře a letní saláty. „K létu ryby a saláty patří. Tím, že pracujeme se sezónními surovinami, je vše dokonale fresh. V našich salátech tak najdete ředkvičky, cuketu, květák, ale i letní lanýže i méně známé druhy rajčat,“ popisuje šéfkuchař Oldřich Matoušek.
Salátům vévodí sezónní zelenina i kulinářské speciality
Saláty ala smíchaná zelenina s dresinkem nebo zálivkou v Bruxxu nečekejte. Zdejší zeleninové saláty odráží současné kulinářské trendy a k rybám a mořským plodům, které budou upraveny na suchém grilu, si můžete vybrat ze čtyř druhů:
Ballotina neboli roláda z opečeného salátu s vlašskými ořechy, lesními houbami, cizrnou a tomatovým vinaigrette, salát ze sladké řepy Chioggio s bílými fazolemi, česnekovým krémem a sušenou francouzskou šunkou jambon de Bayonne, ogrilované cukety s dýní, letními lanýži, green zebra tomaty s citrónovou chutí s parmazánem a mléčným chlebem a ředkvičkový salát s květákem, omáčkou Jerk, hash brown ze strouhaných brambor s kaviárem a originálně upraveným vejcem ala francouzský michelinský kuchař Alain Passard. Všechny saláty doplní doplní domácí chléb s kuřecím máslem.
Foto: Hynek Hampl