Září a říjen budou na muzejním dvorku ve znamení podzimních zemědělských trhů
Národní zemědělské muzeum v Praze připravilo pro své návštěvníky hned čtyři – 12. září Květinový trh, 19. září Chleba a co na něj, 17. října Ovocné trhy a 31. října Brambory, zelí, dýně.
Muzeum se na svém dvorku snaží vytvářet prostor pro setkávání všech, kteří vyznávají kvalitní potraviny s preferencí těch lokálních, pro sdílení radosti z nakupování venku na trhu, oproti nakupování v supermarketech a obchodních centrech. Tematicky zaměřené trhy se soustředí na jednu sezónní plodinu či okruh a nabídku základního sortimentu – ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, masa, bylinek či květin, ale i na street food – stánky s občerstvením z čerstvých kvalitních surovin. „Podzimními zemědělskými trhy pokračujeme v naší snaze zprostředkovat lidem aktivity navázané na zemědělský rok. Cílem je také kromě sousedského setkávání dát prostor tuzemským pěstitelům a výrobcům potravin,“ říká námětek generálního ředitele Národního zemědělského muzea v Praze Jiří Houdek.
- září Květinový trh
Tradiční české květiny zažívají v poslední době „boom“, a proto s radostí odstartujeme právě Květinovým trhem, kde se návštěvníkům představí přední lokální pěstitelé květin a květinářství. K zakoupení budou jak čerstvé květiny, tak kytice, věnečky a další květinové ozdoby. Tržiště také nabídne základní sortiment každého správného trhu, od zeleniny a ovoce, přes mléčné produkty, sýry, kávu a zákusky až po maso a další.
- září Chleba a co na něj
Trh s názvem Chleba a co na něj se zaměří mimo jiné na klasiku českých svačin – „chleba s něčím“, ale v nabídce bude i samotné zrno, mouka, chleba a pekárenské výrobky až po pomazánky, másla, marmelády, sýry a další.
- října Ovocné trhy
Říjen je měsíc plný hojnosti a sklízení plodů, třetí trh tedy věnujeme českému ovoci, rozmanitosti jeho odrůd a zpracování. Bude se moštovat, ochutnávat a hodovat, nakoupit si budete moct cidery, ovocné šťávy, povidla, marmelády, pomazánky a další šťavnaté produkty z ovoce i ořechů.
- října Brambory, zelí, dýně
Pečené brambory, smažené brambůrky, hranolky, bramborové placky a lokše, knedlíky… a to zdaleka není vše. Brambory, jako jedna z nejtypičtějších českých potravin, která se tradičně připravuje na mnoho způsobů. Spolu se zelím a dýní uzavřou letošní podzimní trhy a představí všemožné způsoby jejich zpracování a produktů, druhy odrůd.