Zastavte se na karamelizovaný svařák a pečené kaštany v Obecním domě

Obecní dům funguje jako významné kulturní centrum, kde se pořádají koncerty, výstavy, konference a další společenské akce. Je přístupný veřejnosti, a to jak formou prohlídek s průvodcem, tak i díky restauracím, kavárnám, které v budově sídlí. Jako podzimní menu „do okénka“ byl vybrán karamelizovaný svařák a pečené kaštany.

Svařené víno neboli svařák je oblíbený nápoj v České republice, zejména v zimních měsících. Jedná se o svařené víno, které se připravuje z červeného vína s přídavkem koření, cukru nebo medu a ozdobené plátkem pomeranče. A navíc, svařák se dá i flambovat.

Ke svařáku se výborně hodí pečené kaštany, tradiční podzimní pochoutka, která se často připravuje a prodává na trzích v podzimních a zimních měsících. Jejich vůně a chuť jsou velmi charakteristické a navozují atmosféru blížící se zimy. Pečené kaštany mají dlouhou historii a jsou tradiční pochoutkou, která se pojí s mnoha kulturami, zejména v Evropě a Asii, kde jsou součástí různých slavností a vánočních trhů.

Ochutnávka nového menu proběhla v Obecním domě, v Tretter´s baru za účasti zajímavých hostů. Svařák přišel ochutnat Michal David, politik Karel Havlíček, Adriana Sobotová, Zdeněk Mahdal, Rey Koranteng, Jakub Ludvík, zastavil se předseda představenstva Vyšehrad 2000 a.s. Jaroslav Novák. Přípravu svařáku si vzal na starosti sám Michael Tretter. K ochutnání byly připraveny jedinečné zvěřinové delikatesy, catering byl pod vedením prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů Miroslava Kubce.

Hosté svařák nejen ochutnali, ale měli možnost si sami vyzkoušet jeho přípravu. A dařilo se jim. Michael Tretter předvedl, jak svařák připravuje skutečný mistr, pak se přidal Michal David. Adriana Sobotová a Karel Havlíček nezůstali pozadu a připravili také tento chutný horký nápoj.


Svůj vztah ke gastronomii okomentoval Karel Havlíček: „Když se potřebuji odreagovat, přijde pátek, sobota, chopím se kuchyně a začnu vařit. Rodina si může vybrat, co by si dala, já připravím suroviny, nakoupím, uvařím, a všichni se tváří spokojeně, že jim to chutná :-). Dnešní akce, flambovaný svařák, je pro mne něco nového. Rád se přiučím od lidí, kteří to umí lépe, podívám jak na to.“

Chodíte převážně na akce paní Hájkové? „Nechodím na žádné další akce, mimo ty, co pořádá paní Hájková. Ajka má dobrou vlastnost, dát dohromady lidi, co jsou srdcaři. Lidi, kteří umí a znají svou profesi.“

Jaká kuchyně u vás převládá, jakou máte rád? „Nejsem úplně vyhraněný, poslední dva tři roky jedu hodně na rybách, odboural jsem vepřově, hovězí, a přizpůsobil jsem se tím i rodině. Dcera je vegetariánka, jí také jen ryby. Kamkoliv ale jedu, rád vyzkouším místní kuchyni. Je pravda, že poslední dobou se zaměřují na jídla zdravější, dietnější, rýže, ryby, kuřecí… Mám rád italskou kuchyni, francouzkou, v Británii jsem teď nedávno ochutnal jejich místní zeleninová jídla.“

A tak pro ty, kteří se budou toulat podzimní a zimní Prahou jsou u okénka Obecního domu připravené delikatesy na zahřátí i pro chuť.

PF
Foto: Jaroslav Hauer

You may also like...