Zdeněk Pohlreich a Ester Ledecká vaří „fish & chips“
V pořadu Doma jako šéf se sešly dvě velké osobnosti zářící ve svých oborech. Zdeněk Pohlreich si totiž tentokrát ke spolupráci přizval mimořádně úspěšnou českou snowboardistku a alpskou lyžařku Ester Ledeckou, která ke dvěma zlatým medailím ze ZOH 2018 v Pchjongčchangu přidala v únoru další zlato z paralelního obřího slalomu žen na snowboardu na ZOH 2022 v Pekingu.
Díky skvělým sportovním úspěchům, pracovitosti a cílevědomosti, které ji dovedly mezi absolutní světovou špičku, si ji jako ambasadorku vybrala společnost Miele, výrobce prémiových spotřebičů pro domácnost i profesionály. Setkání tedy nemohlo proběhnout nikde jinde než v Miele Experience Center v Praze.
Ačkoliv Ester Ledecká nemluvila o svých kuchařských zkušenostech v žádných superlativech, dokázala jednomu z našich nejznámějších šéfkuchařů více než zdatně sekundovat. Jak se můžete přesvědčit na videu, v kuchyni Miele panovala skvělá atmosféra. Kromě receptu se v něm mj. dozvíte, kde Ester Ledecká nejraději lyžuje, jakým kuchařem je její trenér Tomáš Bank, jestli jde k sobě losos a olivový olej nebo proč vám v michelinských restauracích běžně nenaservírují obrovské porce.
Celý díl můžete zhlédnout zde: youtube.com/pohlreich-ledecka
Připravte si fish & chips v odlehčenější variantě
Známý recept „fish & chips“ řadí Ester Ledecká ke svým nejoblíbenějším pokrmům. Ne tak úplně zdravé jídlo, připravované většinou ze smažené tresky v těstíčku a hranolek, získalo díky několika zásadním změnám odlehčenější nádech. V hlavní roli se blýskne losos, brambory a zelenina. Méně typickou verzi ikonického britského receptu si můžete díky běžně dostupným surovinám vyzkoušet i vy. Chceme vás spíše jen inspirovat – nebudeme vás tedy trápit s přesnou gramáží surovin a necháme ladění chutí a příloh tak trochu na vás.
Co budete potřebovat?
- filety z lososa (dle potřeby a počtu strávníků)
- citron
- fenykl
- jarní cibulku
- česnek
- cherry rajčata
- pórek
- smetanu
- kvalitní rostlinný olej vhodný k tepelné úpravě
- pepř
- sůl
Jak na to?
Nejprve začneme s bramborami kvůli správnému načasování – brambory přeci jen servírujete společně s rybou a zeleninou, které se dělají kratší dobu. Na čtvrtky či menší kousky nakrájené a osolené brambory (i se slupkou) nechte s předstihem opékat v kvalitním litinovém pekáči (např. Gourmet od Miele) v přiměřeném množství rostlinného oleje. Když jsou skoro hotové, zamíchejte do nich na kolečka nakrájenou jarní cibulku a dle potřeby nechte chvíli opékat.
Filety z lososa pokapejte z obou stran citronovou šťávou, osolte a opepřete. Vložte do rozpáleného oleje (nejdříve tou stranou, která bude při servírování nahoře), přidejte nasekaný česnek a opékejte. Až ryba „zesvětlá“ zhruba do poloviny, otočte a pečte už jen chvilku, případně můžete varnou plochu zcela vypnout. Přidejte fenykl, rajčátka a lehce opečte.
Mezitím si např. ve woku připravte další z možných příloh. Na kolečka nakrájený pórek nechte na oleji změknout, osolte, opepřete. Nakonec zakápněte trochou smetany a lehce povařte.
Jak servírovat?
Na dno talíře vložte pórek se smetanou, ve výpeku připravenou zeleninku, nebo pečené brambory s cibulkou a na to položte lososa. Ozdobit můžete také plátkem citronu.
Náš tip: Pekáče Gourmet od Miele využijete při vaření na indukci, k pečení, smažení i gratinování. Jsou vyrobeny z hliníkové litiny a odlévají se ručně. Díky kvalitní nepřilnavé úpravě navíc nebudete mít s jejich čištěním žádnou práci.