Zeleninový trh v Hale 22 v Pražské tržnici se dnes znovu otevřel pro veřejnost
Hala 22 v Pražské tržnici v Holešovicích byla v souvislosti s pandemií covid-19 uzavřena na konci ledna, od té doby zelináři čekali na možnost opět prodávat svou letošní úrodu a další zboží. V pondělí 12. dubna se do haly opět vrátil běžný život – tedy více než padesátka prodejců ovoce, zeleniny a dalších lokálních potravin od malých zemědělců, výrobců a pěstitelů.
„Sezonní ovoce a zeleninu mohou Pražané v areálu Pražské tržnice pořídit už od devadesátých let. Osobně velmi vítám, že oblíbené tržiště v Hale 22 můžeme jako město po dlouhých týdnech znovu otevřít. Oceňuji pestrou nabídku ovoce, zeleniny a dalšího sortimentu přímo od pěstitelů a stejně jako místní obyvatelé Holešovic sem rád chodím nakupovat. Provoz tohoto místa považuji za klíčový pro život a fungování celé Pražské tržnice,“ říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu, který má areál Pražské tržnice ve své gesci.
Hala 22 je největší zeleninový trh v Praze s celoročním provozem šest dní v týdnu. Pro většinu prodejců představovalo uzavření haly na základně lednových vládních opatření obrovské finanční ztráty. Podle některých z nich museli zlikvidovat nebo prodat hluboce pod cenou asi 20 procent své roční produkce. Co se týče prodeje sazenic, čísla prý mnohdy byla ještě horší a přerostlé sazenice se musely vyhazovat.
Zákaz začal v lednu platit ze dne na den, podle prodejců se na něj nedalo připravit a obchodníci tratili. Zavřeli se jim také školy, školky a školní jídelny, do nichž někteří dodávají své suroviny. Další prodejci v mezičase prodávali své zboží alespoň z okénka Haly 22 po předchozí telefonické objednávce. Nyní se do haly konečně mohou vrátit a začít prodávat svou úrodu a další zboží.
„Již před uzavřením haly jsme dodržovali všechna anti-covid opatření, stejně jako je tomu například v supermarketech. Tato pravidla budou platit i nyní – používání respirátorů, dezinfekce rukou, rukavice pro nákup, zákaz konzumace na místě a regulace počtu zákazníků uvnitř v jeden moment – na to všechno jsme od pondělí připraveni. Jsme rádi, že se zelináři chovají zodpovědně a také, že tuhle těžkou situaci ustáli,“ popisuje Michal Tošovský, kurátor a manažer Pražské tržnice.
Hala 22 se rozprostírá na téměř 2000 m2 plochy, dodržování omezení, kdy v prodejně může být jeden zákazník na 15 m2, je zde tedy možné bez problémů dodržovat. Zaměstnanci Security u vstupu regulují počet zákazníků uvnitř haly v jeden moment. Ve vytížené dny, jako bývá pátek a sobota, je tedy možné, že zákazník bude chvíli čekat venku. Doporučuje se tedy toto brát na zřetel nebo pro nákup využít i jiné než tyto nejvytíženější dny.
Hala 22 je otevřená každý všední den od 8:00 do 17:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin. Obvyklý sortiment prodejců, který zde mohou Pražané a všichni návštěvníci pořídit, tvoří čerstvá zelenina a ovoce, sazenice, květiny, houby, výběrové maso, vejce, ryby, pečivo, asijské a ruské potraviny, káva a další speciality.
Foto: archív redakce