Známe dva nejlepší výčepní z Prahy. Postupují do finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender
Nejlepší výčepní z Prahy se ve středu a ve čtvrtek sešli v prostorách Malešické tvrze, aby se utkali o postup do celostátního kola 15. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti posuzovala ve dvou regionálních kolech odborná porota pod vedením Václava Berky, emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje. Čepování piva a další hodnocené disciplíny nejlépe zvládli Martin Pačes z restaurace Červený jelen a Kateřina Gaydiczová z podniku U Matěje. S dalšími finalisty se utkají při celostátním kole v Plzni 10. a 11. listopadu 2020.
Soutěž, která letos probíhá již patnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílejí nadšení pro zlatý plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 14 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními a motivace ke zlepšování se v tomto tradičním řemesle, ale především podpora a zvyšování kvality pivní kultury u nás.
„Ačkoli letos to kolegové výčepní opravdu neměli lehké, a kvůli zavřeným hospodám nemohli vykonávat svou profesi, je vidět, že svoje nadšení a lásku k pivu neztrácejí. Jsme rádi, že se chtějí neustále zlepšovat a taky předvést, co umí. O to lepší pivní zážitek pak čeká hosty v hospodách, a to je náš hlavní cíl,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
Soutěžící se museli předvést nejen v samotném čepování a umět vykouzlit perfektní „hladinku“, ale prokázat také znalosti o výrobě piva a jeho správném skladování. Hodnotila se i jejich schopnost komunikovat s hosty.
Obou pražských kol se zúčastnilo celkem 65 soutěžících. Ze středečního kola postupují kromě vítěze Martina Pačese také Ondřej Krištof z Výčepu u Rarášků a Lukáš Zikmund z Restaurace na Markétě. Ze čtvrtečního kola postupují spolu s vítězkou Kateřinou Gaydiczovou i další dva finalisté – Tomáš Krčmář z Lokálu Hamburk a Tomáš Kříženecký z restaurace Wladeska. Všichni finalisté jsou z pražských podniků.
Martinu Pačesovi je 26 let a v restauraci Červený jelen pracuje od září minulého roku. Vystudoval obor kuchař/číšník a jako výčepní začal pracovat hned po škole, v hospodě v Čelákovicích. „Začínal jsem na place jako číšník, když se ale uvolnilo místo u výčepu, vyzkoušel jsem to a hned mě to chytlo. Od té doby jsem se od výčepu nehnul. Vítězství jsem určitě nečekal a pořád to ještě vstřebávám. V nejbližších dnech se pomalu začnu připravovat na celostátní kolo,“ říká Martin Pačes z pražské restaurace Červený jelen.
Kateřině Gaydiczové je 27 let a v restauracích začala pracovat při škole. Později se dopracovala k výčepu a už u něj zůstala. Na regionální kolo se připravovala během směn v restauraci. „Svou práci se vždycky snažím dělat, jak nejlépe dokážu. Vítězství jsem nečekala, ale doufala jsem v něj. Celostátního kola se trochu bojím, uvidíme, jestli to znovu vyjde,“ říká Kateřina Gaydiczová z restaurace U Matěje.
Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Prahy výčepní soutěží v Plzni, v Brně, v Ostravě a v Liberci. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi velký, odborníci z pivovaru do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu.
Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 11. listopadu v Plzni. Před uskutečněním finálového kola prověří všechny postupující tajná kontrola, která neohlášeně navštíví restaurace finalistů a přesvědčí se, jak se starají o pivo ve svých domovských restauracích. I to bude hrát ve finálovém klání důležitou roli.
Foto: archiv Plzeňského Prazdroje